Fizyoteam Fizyoterapi Uygulamaları

Yatağa Bağımlı Hastalarda Görülen Problemler

Yatağa bağlı hastalarda kas atrofileri(kayıp), kontraktürler(kısalık), ağrılar, solunum problemleri, cilt yaraları, psikolojik bozukluklar görülmektedir. Bu hastalarda en önemli sorun yatak içindeki hareketliliklerinin az olması ve ayakta durma problemedir. Yatağa bağımlı hastalarda evde fizik tedavi çok iyi sonuç vermektedir. En kısa sürede ayağa kaldırma hedefiyle hasta hızlı bir şekilde kasları toparlandıktan sonra özel cihazlarla ayakta durması sağlanır. Ayakta kendi başına duran hastanın yürüme olasılığı yüksektir.

Yatağa Bağımlı Hastalardaki Kas Kayıplarında Yapılması Gerekenler

Öncelikle hastanın bilinci yerindeyse, evde fizik tedavi uygulamalarıyla hızlı bir şekilde kas kaybı giderilmektedir. Elektro akupunktur, pnf teknikleri, özel cihazlar yardımıyla hasta ilk günlerden büyük ilerleme kateder. Ailenin evde yapması gerekenler ise özellikle 3 kritik bölgeyi çalıştırmaktır. Bunlar kalça, sırt, ön bacak kaslarıdır. Hasta ne kadar zorlansa da desteksiz oturmaya alıstırılmalıdır. Evde fizik tedavide en önemli hedeflerden biride sırt kaslarına yönelik uygulamalar olacaktır. Kalça bölgesindeki kaslara yönelik köprü kurma egzersizleri de etkili sonuç verecektir. Bu hareketler saat başı düzenli yapılması gerekir. Evde fizik tedavide diğer önemli hedeflerden biri ön bacak kuvvetinin hızlı bir şekilde artırılmasıdır. Çünkü hasta özel cihazlarla ayağa kaldırıldıktan bir süre sonra cihazsız çalışmalarda özellikle ön bacak kası ve kalça kuvveti çok lazım olacaktır.

Yatağa Bağımlı Hastalarda Eklem Kontraktürlerinin(Kısalıkların) Giderilmesi

Uzun süre aynı pozisyonda yatmaya bağlı olarak, kaslar hızlı bir şekilde bulunduğu pozisyona adapte olur, kollajenler o pozisyona göre şekillenir ve tutkalla yapıştırılmış gibi eklemde yapışma gözlenir. Bazı hastalarda bir kaç gün içerisinde geri dönülemez noktalara gelebilir. Ciddi anlamda hastada eklem kontraktürü varsa, yapılacak evde fizik tedavi uygulamaları çok önem kazanır. Çünkü hiçbir şekilde aile bireyleri kontraktürü aşamazlar. Evde fizik tedavi uygulamalarıyla eklem kontraktürü özel ortezleme yöntemleri ile giderilir. Hızlı bir şekilde hastanın ayağa kalkması sağlanır. Aileler bu konuda saat bası bacak ve kalça pozisyonlarını kontrol etmeleri gerekir.

Yatağa Bağımlı Hastalarda Görülen Solunum Problemleri

Hastalardaki hareketteki azalmalara bağlı olarak kardiyovasküler kapasite azalır. Buna bağlı olarak solunum kasları da ciddi anlamda etkilenir. Hastalar daha çok eforsuz solunum paternini gerçekleştirir. Evde fizik tedavide hasta ayağa kalktığı zaman kasları yeterli gelsede solunumunu iyi kullanamadığı için uzun süre ayakta durmada zorlanacaktır. Evde fizik tedavide yapılacak solunum egzersizleriyle bunun önüne geçmek mümkün. Akciğer kapasitesi arttığında akciğerdeki sekresyonlar daha rahat atılmaktadır. Bu uygulamar uzman eşliğinde olmalıdır.

Yatağa Bağımlı Hastalar Ne kadar sürede ayağa kalkar?

Ayağa kalkma süreci hastalığa, bilinç düzeyine, genel kas seviyesine bağlı olarak 1 haftada gerçekleşebilir,2 senede sürebilir. Burda en önemli kriter eğer hasta tam sinir kesisi yok ise ve aradan uzun süreler geçmediyse genelde 2 ,3 ay gibi hızlı bir sürede evde fizik tedaviyle hasta yürür duruma gelmektedir. Ama hastadaki ağır psikolojik bozukluk, uyumsuz tedavi süreci sonucunda süreler uzamaktadır. Evde fizik tedaviyle hastanın bilinç ve uyum seviyesi iyiyse, sırt ve kalça kasları biraz toparlandıktan sonra direk ayağa kalkma çalışmaları başlamaktadır. Hasta ayakta kendi durduktan sonra adım alma çalışmalarıyla hasta yavaş yavaş yürür duruma gelmektedir.