Fizyoteam Fizyoterapi Uygulamaları

FELÇLİ HASTANIN TEDAVİSİ ?

Felç Hastası Nasıl Ayağa Kalkar?

Felç geçiren hastaların ayağa kalkması pek çok kişinin düşündüğü gibi imkansız bir olay şeklinde görülmemelidir. Felçli hastaların geçirdiği inme ve beyin hasarı sebebiyle yürüme yetisinin kaybetmeleri neticesinde tekrar yürüyebilmeleri için bazı tedavi yöntemlerini uygulamaları gerekmektedir. Bu tedavi uygulamalarının başında da özellikle inme geçiren hastalarda çok başarılı sonuçlar sağlayan fizik tedavi yöntemleri gelmektedir.

İnme, dakikalar içinde beyinde vücut koordinasyonu ile ilgili bazı bölgelerde ciddi hasarlara neden olmaktadır. İnme nöbetinden sonra yürümek, yemek yemek ve konuşmak gibi yetenekler beyindeki sinir hücrelerinin ölümü ya da beynin vücutla ilgili komuta merkezinin zarar görmesi sonucu yitirilir.

Felçli Hasta Nasıl Yürütülür?

Felçli hastanın yürütülmesi konusunda öne çıkan modern tedavi yöntemleri bulunmaktadır. İnme geçiren ve felç olan hastaların vücudunun sol veya sağ tarafındaki kol ve bacaktaki kuvvetsizlik meydana gelmesi yürümeyi zorlaştırır. İnme  geçirmiş hastaların ayaklarını yere bastıklarında normaldeki gibi basınç hissini alamamaları mümkündür. Bu da normal şekilde yürümelerinde ve ayakta denge kurmalarında büyük bir engel olarak görülmektedir.

Beyin hasarı ya da inme geçirmiş bir kişinin yürümesini olumsuz etkileyen çok sayıda etken bulunduğunu söylemek gerekir. Bunlar arasında;

  • Beyincik hasarı sonucunda ortaya çıkan denge bozukluğu,
  • Kaslarda görülen güç kaybı,
  • Vücut ve çevre algısının bozulması,
  • Görme problemleri,
  • Duyu ve hissiyat bozuklukları,
  • Kaslar arasında koordinasyon kayıplarının yaşanması

gibi sebepler öne çıkabilmektedir. Felçli hastaların yürütülmesi konusunda en etkili tedavi yöntemlerinin başında fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları gelmektedir. İnme geçiren ve beyninde hasar oluşan hastanın hayati tehlikesi sonlanır sonlanmaz vakit kaybetmeden profesyonel şekilde gerçekleştirilen fizik tedavi hareketlerine başlaması gerekmektedir. Fizik tedaviye başlama süresi genellikle hastanın mevcut sağlık durumuna göre belirlense de ikinci gün ya da ikinci hafta arasında bir zaman aralığında başlanabilir.

Felçli Hastalara Özel Yürüme Egzersizleri

Felç geçiren hastalara özel yürüme egzersizleri, bu alanda deneyimli ve uzmanlığı bulunan fizyoterapistlerimiz tarafından hastalara özenle tatbik ettirilmektedir. Firmamızın bünyesinde rehabilitasyon ve fizik tedavi hizmetleri alan hastalarımıza uygulanan özel yürüme egzersizleri sayesinde kısa sürede faydalı sonuçlar alınması mümkün olabilmektedir.

Sağ kol ve bacakta felç geçiren hastalarda, tıbbi literatürde afazi adı verilen konuşma ve anlama bozukluğu meydana gelebilmektedir. Bu durumda hastalar, yürüme egzersizleri esnasında "ayağını kaldır" gibi sözleri idrak etmekte zorlanabilir. Bu konuda alanında uzman olan firmamızın deneyimli fizyoterapistleri, hastaları elleri ile yönlendirip onlara komutlar vererek hastaların başarılı bir şekilde yürüme egzersizlerine katılım göstermesi sağlanmaktadır.

Felçli Hastaların Ayaklarına Fizik Tedavi

Felçli hastaların ayaklarına fizik tedavi uygulamaları da bu alanda deneyim sahibi ve uzmanlaşmış kişilerin başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Tecrübeli fizyoterapistlerimiz tarafından hastalarımızın ayaklarına uygulanan tedavilerden bazıları şunlardır:

  • Ekstansör ve fleksör germe hareketi,
  • Misket kavrama hareketi,
  • Havlu ile çekme hareketi,
  • Ayak parmakları ile vurma hareketi

Ayakta Durma ve Denge Egzersizleri

Ayakta durma ve denge sağlama egzersizleri de felç geçiren hastaların yeniden yürüyebilmelerinde önemli katkılar sağlamaktadır. Bu sebeple alanında uzman fizyoterapist kadrosuyla firmamızın hastalarına uygulanan bütüncül tedaviler sonucunda inme geçiren hastaların kısa sürede yeniden yürüme kabiliyetlerini kazanabilmeleri mümkün olabilmektedir.

Fizyoterapistlerimizin özenli çalışmaları ile felç geçiren hastaların hareketlerini doğru şekilde yapmaları sağlanabilmektedir. Anlama problemi yaşayan hastalara sözel komutları tonlama ve bazı görsel ipuçları ile sunan fizyoterapistlerimiz ile hastaların kısa sürede yürüme yetilerini yeniden kazanabilmeleri için gerekli profesyonel fizik tedavi uygulamaları gerçekleştirilebilmektedir.